Η Σχολή

Η ImproVIBE είναι η πρώτη σχολή Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου Improv Comedy Theater στην Αθήνα, με λειτουργία από το 2012.
Ιδρυτής και διευθυντής εκπαίδευσης είναι ο Μενέλαος Πρόκος. Κατά τη διάρκεια των ετών που έζησε στο Austin, Texas των ΗΠΑ, ασχολήθηκε εκτενώς με τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό Improv Comedy Theater. Μετά από 13 χρόνια στο εξωτερικό, το 2012 γύρισε στην Ελλάδα. Έψαξε Improv, δεν βρήκε Improv. Ήθελε Improv, οπότε αποφάσισε να διδάξει Improv!

Η ImproVIBE γεννηθηκε το φθινοπωρο του 2012 και σολαρει με παραστασεις & εκπαιδευση Improv Comedy καθημερινα.

Η μεθοδολογία του improv βασίζεται στο να μην σκέφτεσαι και να μην προσπαθείς, αλλά απλώς να αντιδράς φυσικά στην πληροφορία που μόλις έλαβες. Κατά συνέπεια, ξεφεύγει από τα όρια της θεατρικής σκηνής και αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πάντα.

Το improv δεν είναι μονάχα θέατρο. Γίνεται τρόπος ζωής.

Διδάσκουμε την τέχνη του να εισάγεις το παιχνίδι στη ζωή σου και να απολαμβάνεις περισσότερο ο,τιδήποτε κι αν κάνεις. Διδάσκουμε πώς να παίρνετε ρίσκα και τη στιγμή που θα πάνε όλα στραβά να το γιορτάζετε. Διδάσκουμε πώς να αφήνετε τον έλεγχο και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να επηρεαστεί και να αλλαχθεί. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να διασκεδάσουμε το κοινό, να δημιουργήσουμε συνεργατικό θέατρο στη στιγμή και να κάνουμε το προφανές να μοιάζει με ευφυϊα είναι ακριβώς αυτά που σας διδάσκουμε για να μπορείτε κι εσείς να λειτουργείτε πιο ευχάριστα και αποτελεσματικά.

Το Improv ειναι αυτοσχεδιασμοΣ, ειναι διασκεδαση, ειναι δημιουργια, ειναι ελευθερια! Σε καλουμε να το ανακαλυψειΣ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΚΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙA ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ

Ο ΧΩΡΟΣ ΜΑΣ

ourTeamCaps
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ
Μενέλαος Πρόκος

ΜενελαοΣ ΠροκοΣ

Ο Μενέλαος Πρόκος είναι θεατρικός αυτοσχεδιαστής, εκπαιδευτής, φωτογράφος και εφ’όρου ζωής ταξιδιώτης. Κατά τη διάρκεια των 13 ετών που πέρασε ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, έκανε μια 3ετή στάση στο Austin, Texas των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και ασχολήθηκε εκτενώς με τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Εκπαιδεύτηκε σε τρία διαφορετικά θέατρα και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραγωγές Improv στο Austin. Τον συνεπήρε το πάθος αυτής της μορφής τέχνης και ο τρόπος με τον οποίο επεκτείνει τη φαντασία των ανθρώπων και τους κάνει να γελάνε επί ώρες σαν μικρά παιδιά.

Ήταν το λογικό (αλλά και αφάνταστα αναπάντεχο) επόμενο βήμα όταν αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα, να ιδρύσει στην Αθήνα την improVIBE, την πρώτη και μοναδική σχολή θεατρικού αυτοσχεδιασμού.

Στο παρελθόν έχει πάρει πτυχίο και μεταπτυχιακό σε έναν τομέα που απεχθάνεται, έχει κάνει δουλειές από μεταφραστής για πολυεθνικό οίκο οικονομικών αξιολογήσεων έως sushi chef σε σούπερ μάρκετ (και ο,τιδήποτε ενδιάμεσο), έχει ζήσει σε 5 χώρες σε 4 ηπείρους, και έχει καταλήξει στο νοσοκομείο άφθονες φορές.

Είναι έντονα αναμεμειγμένος στον χώρο του εφαρμοσμένου αυτοσχεδιασμού, καθώς συνεργάζεται με επειχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Εκτός Ελλάδος έχει διδάξει και κάνει παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ, την Κολομβία και την Ινδία. Μιλάει 5 γλώσσες και μπορεί να διδάξει σε ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.

Το στυλ διδασκαλίας του εστιάζει κυρίως στη φυσικότητα, τη διασκέδαση και τον ρεαλισμό που πηγάζει από την ειλικρίνεια. Οπότε φροντίζει πρωτίστως να ωθεί τους μαθητές του στο να απολαμβάνουν πραγματικά αυτό που κάνουν επί σκηνής. Πιστεύει πολύ στο να δημιουργεί συναισθηματικά έντονες παραστάσεις improv που έχουν κάποιο βαθύτερο μήνυμα πέραν του εύκολου αστείου, έτσι ώστε ο αντίκτυπος να είναι πολύ μεγαλύτερος, όχι μόνο για το κοινό αλλά και για τους ίδιους τους ηθοποιούς.

Όταν δεν ασχολείται με το Improv (σπάνιο πράγμα), ξοδεύει τον χρόνο του κάνοντας ποδήλατο, παίζοντας escape room games, μαθαίνοντας βιολί και καθαρίζοντας τα χάλια που κάνει ο σκύλος του.

Παναγιώτης Δελαβίνιας

ΠαναγιωτηΣ ΔελαβινιαΣ

Ο Παναγιώτης Δελαβίνιας είναι ο μικρότερος της ομάδας μας. Γεννήθηκε το 1989 όπως λέει αλλά κανείς δεν τον πιστέυει.  Από μικρός κατάλαβε πως ο αυτοσχεδιασμός είναι κομμάτι του, καθώς έλεγε ψέματα στους δασκάλους του, με μεγάλη επιτυχία. Η πρώτη του επαφή με τη σκηνή και το θέατρο, ήταν στο γυμνάσιο όπου έπαιξε τον Φον Δημητράκη. 
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό γιατί όπως λέει, η μόνη μαγεία που υπάρχει είναι αυτή. Όλα τα υπόλοιπα είναι οφθαλμαπάτη. Έχει παρακολουθήσει οποιαδήποτε Improv-σχετική εκπαίδευση υπάρχει στην Ελλάδα, όπως επίσης και δεκάδες σεμινάρια σε Φινλανδία, Ισπανία, Σουηδία. 
Έχει σπουδάσει Τεχνικός Η/Υ και έχει κάνει κάμποσες δουλειές τις οποίες βαριέται απίστευτα και δεν ταιριάζουν καθόλου η μία με την άλλη. Σκοπός του είναι να διδάσκει σε όλο και περισσότερο κόσμο την τέχνη του Improv Theater, ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να γνωρίσει τη μαγεία.
Ανήκει στους θιάσους Improv Theater "Πολύ Κακές Ιδέες", "Μη μου up 2", "1:4" και "Τσακ Μπαμ", ενώ πρόσφατα έπαιξε και τον Πινόκιο σε μια παιδική παράσταση. ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ!

Είναι ένας από τους βασικούς εκπαιδευτές της ImproVIBE, και ο ξακουστός Jam Master των παραστάσεων The Athens Improv Jam.

Stijn Schuermans

Stijn Schuermans

Ο Stijn είναι ο πανύψηλος, ξανθός Βέλγος της ομάδας μας. Προφανώς και λατρεύει τη μπύρα, τις βάφλες και τη σοκολάτα, και με μεγάλη ευχαρίστηση θα μυήσει οποιονδήποτε σε αυτές τις απολαύσεις. Έχοντας ήδη ζήσει μια δεκαετία στην Ελλάδα, όσο πάει και εξελληνίζεται και χρησιμοποιεί τις αυτοσχεδιαστικές του ικανότητες για να αντιμετωπίζει καθημερινές χαοτικές καταστάσεις.

Ξεκίνησε το ταξίδι του με το Improv Theatre στην ImproVIBE το 2014, όντας ένας από τους πρώτους μαθητές των ξενόγλωσσων τμημάτων μας. Ενώ τον πρώτο καιρό ένιωσε ότι το δεξί ημισφαίριο του μυαλού του ξύπνησε από έναν λήθαργο σε επίπεδο ζόμπι, έχει πλέον καταφέρει να ισορροπήσει τα δύο μισά του εγκεφάλου του. Ό,τι έχει απομείνει από τα λογικά του, το αποδίδει σαν κατόρθωμα του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου.

Είναι περήφανος πατέρας δύο γλυκύτατων κοριτσιών, αλλά και θετός πατέρας όλων των μαθητών του στο improv.

Όπως το έχει κάνει εμφανές, απολαμβάνει να γράφει βιογραφικά στο τρίτο πρόσωπο και φράσεις στα λατινικά, για να εντυπωσιάζει. Έχει πλήρη επίγνωση, εξάλλου, του ότι κανένας δεν κάθεται να τα διαβάσει αυτά τα πράγματα, οπότε αποδεικνύει την αξία του στην αίθουσα διδασκαλίας και επί σκηνής.

Κωνσταντίνα Δάρρα

Κωνσταντινα Δαρρα


Η Κωνσταντίνα Δάρρα θα προτιμούσε να έγραφε κάποιος άλλος αυτό το κείμενο. Απολαμβάνει να μιλάνε άλλοι γι' αυτήν καθώς, όπως λέει, "Από όλους τους ανθρώπους που γνωρίζει στον κόσμο, τον εαυτό της τον γνωρίζει λιγότερο", οπότε κάθε φορά εκπλήσσεται με όσα μαθαίνει γι' αυτήν...
Είχε την πρώτη της τυχαία -και μοιραία- επαφή με το Improv Theater, έπειτα από μία διαφήμιση στο Facebook! Έκτοτε, και ως απόφοιτη της improVIBE, αποτελεί ενεργό μέλος της Improv κοινότητας στην Ελλάδα, έχοντας συνεργαστεί με διάφορες ομάδες (The Challengers, Improv Factory, Acrapolis κ. ά.).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Musical Improv διεθνών αυτοσχεδιαστών (Phil Lunn, Nick Byrne, Katarzyna Chmara), με καθοριστικής σημασίας το Intensive Workshop on Musical Improv της Stacey Smith το 2018, οπότε και αποφάσισε πως "αυτό θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει" (εντάξει, ΚΑΙ αυτό)! 
Παράλληλα, ασχολείται με το τραγούδι και την τραγουδοποιία, ενώ έχει διδαχθεί βασικές αρχές της Φωνητικής με την κυρία Μάρω Θεοδωράκη και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στίχου με τη Φωτεινή Λαμπρίδη, ενώ με συνιδρυτή της τον Μάριο Καραμπότη στους maridarrt, διοργανώνει σεμινάρια, μουσικά projects και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Στην improVIBE διδάσκει Musical Improv και είναι σίγουρη ότι κάποιος άλλος θα την είχε περιγράψει λιγότερο "καθώς πρέπει"!
 

Μάριος Καραμπότης

ΜαριοΣ ΚαραμποτηΣ

Ο Μάριος Καραμποτης είναι πιανίστας ,keyboardist και είχε την πρώτη του επαφή με τα 88 πλήκτρα του πιάνου σε ηλικία 1.5 ετών σε ένα αρμόνιο που είχε 61 πλήκτρα . Το έσπασε και άρχισε να γκρινιάζει. Τότε του πήραν κανονικό πιάνο με 88 τον έγραψαν ωδείο όταν ήταν 3 με σκοπό να αρχίσουν να βγάζουν νόημα αυτά που έπαιζε ως βρέφος...
Είναι πτυχιούχος πιάνου και θεωρητικών. Έχει συνεργαστεί ως πιανίστας και keyboardist με διάφορες παραγωγές σε θέατρα (Billy Elliot,Evita,Cats,Εθνικό Θέατρο) και σε συναυλίες με διάφορους καλλιτέχνες και συνθετες (Γιάννης Σπανός,Μίμης Πλέσσας,Δάκης,Μπέσσυ Αργυράκη,Σοφία Βόσσου) . 
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια film scoring
(Jason Allen, Film Scoring for the Modern Composer) και το masterclass του κινηματογραφικου σύνθετη Hans Zimmer. 

Το 2016 είχε την πρώτη του τυχαία επαφή με το improv ως μουσικός , συνοδεύοντας την ομάδα improvatores. Ήταν μια ιδιαίτερη ανακάλυψη διότι ένωσε δύο ξεχωριστά κομμάτια για εκείνον,τον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση μουσικής για μια σκηνή. 
Συνεχίζει να συνεργαζεται με την Improvibe και με διάφορες ομάδες improv καθώς συμμετειχε και ως μουσικός στο φεστιβάλ olymprov 2018.

Μαρία Αυλητή

Μαρια Αυλητη

Η Μαρία Αυλητή είναι απόφοιτη της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και καταπιάνεται χωρίς σταματημό με τομείς φαινομενικά παράταιρους μεταξύ τους που έχουν, όμως, ως κοινό παρονομαστή τη δημιουργία. Ασχολείται με τη μουσική και με το τραγούδι, με το design και με τη διακόσμηση παιδικών δωματίων, εικονογραφεί παιδικά βιβλία, πλένει, σκουπίζει, σιδερώνει, τα κάνει όλα και συμφέρει. Λατρεύει την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, εργάζεται συστηματικά πανω στο σχεδιασμό μιας διαδραστικής μεθόδου εκμάθησης της για ενήλικες, ενώ δε σταματά να τη διερευνά μέσα από σεμινάρια και ταξίδια. Αποφάσισε να ακολουθήσει την παρέα του Improvibe, κυρίως γιατί θέλει να προξενέψει στον Noise τη μικρή της Μέντα που είναι σε ηλικία γάμου!

Θα είναι το πρώτο πρόσωπο που θα δείτε μπαίνοντας στη σχολή, μιας και χάρη σε εκείνη υπάρχει μια τάξη στην γραμματεία μας!

Κωνσταντίνα Σκούρτη

Κωνσταντινα Σκουρτη

Η Κωνσταντίνα Σκούρτη είναι μια νέα που δίνει τον δικό της αγώνα να μην αντιμετωπίζει με αναβλητικότητα οτιδήποτε της ζητά να περιγράψει τον εαυτό της.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μετά τα έξι της χρόνια έζησε στην μακρινή και εξωτική Κόρινθο από όπου έφυγε για τις σπουδές της στα Γιάννενα. Πήρε πτυχίο στην ελληνική φιλολογία, στο τσίπουρο και στις αμπελοφιλοσοφίες που έρχονται με αυτό.
Επέστρεψε στην Αθήνα το 2015, όπου και κάνει μελέτη και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά, ενώ εθελοντικά προσφέρει μαθήματα ελληνικών σε όσους η ελληνική δεν είναι η μητρική τους γλώσσα.

Γνωρίστηκε με τον αυτοσχεδιασμό και το ImproVIBE το 2017. Άρχισε από απλή περιέργεια αλλά σύντομα βρέθηκε να τον αγαπά και να ολοκληρώνει χωρίς να το καταλάβει και τα επτά level της σχολής. Λατρεύει το Αυτοσχεδιαστικό Μιούζικαλ και τη μουσική γενικά. Είναι μέλος της αυτοσχεδιαστικής ομάδας Ιμπροβάτες, ομάδα που ακροβατεί ανάμεσα στο επόμενο τσιμπούσι και την επόμενη παράσταση. Ό,τι έρθει πρώτο!

Επιστρέφει στην ImproVIBE σε μια άλλη θέση φέτος, όπου θα καλωσορίζει τους νέους μαθητές της σχολής και θα αναγνωρίζει την χαρά του αγνώστου στα πρόσωπά τους.  Λέγοντας αυτό, μόλις αισθάνθηκε την ανάγκη να δανειστεί μια φράση από την ταινία Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών:

I stand upon my desk to remind myself that we must constantly look at things in a different way

Άρτεμις Γρύμπλα

ΑρτεμιΣ Γρυμπλα

Η Άρτεμις Γρύμπλα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε υποκριτική στην δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, και σκηνοθεσία στην Royal Central School of Speech and Drama.

Είναι μέλος τους προγράμματος σκηνοθετών του Young Vic Theatre του Λονδίνου και κάτοχος του διπλώματος μετάφρασης λογοτεχνίας απο το πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Συνέχισε τις σπουδές της με επιμόρφωση πάνω στην μετάφραση και την υποκριτική σε Ισπανία (The Actors space, Lecoq based technique) Γαλλία και Πολωνία (Grotowski Institute).

Στην Αθήνα παρακολούθησε σεμινάρια με τον Ανδρέα Μανωλικάκη και την Έλενα Σκώτη, και έκανε μετεκπαίδευση πάνω στο αυτοσχεδιαστικό θέατρο (Improv Comedy Theater).

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεάτρου Dεcadēre και της ομάδας αυτοσχεδιαστικού θεάτρο Κακές Ιδέες. Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός, αυτοσχεδιάστρια και σκηνοθέτις. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις : Μάτιας ο Α’ της Άλκη Ζέη, θέατρο Άλφα (2017) Οι κάτω απ’τ’ αστέρια, του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, θέατρο Άλφα (2017) Ίσαλος Γραμμή, μια ωδή στην φθίση , της ομάδας Dεcadēre, Δημοτικό θέατρο Πειραιά και Φεστιβάλ Αθηνών 2018 - Άνοιγμα στην Πόλη, Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου Ένας αόριστος άνθρωπος του Σπύρου Βρεττού, θέατρο Act (2018) Όταν η Κάλλας συνάντησε την Μονρό, των Αναστασία Τζελέπη και Δαναη Σταματόπουλου, θέατρο Άλφα (2019)

Διδάσκει στην ImproVIBE το μάθημα της Υποκριτικής για αυτοσχεδιαστές.

Κωνσταντίνα Λάλλου

Κωνσταντινα Λαλλου

Η Κωνσταντίνα Λάλλου είναι δασκάλα χορού (Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού
Α. Καφαντάρη), Ηθοποιός (Ανώτερη Δραματική Σχολή Α. Βουτσινάς) και απόφοιτη
Φιλολογίας (Α.Π.Θ.). Έχει διδάξει: Σύγχρονο, Μπαλέτο, Κινησιολογία για
ηθοποιούς,jazz- μιούζικαλ, Υποκριτική, Θεατρικό Παιχνίδι και Αυτοσχεδιασμό , σε
διάφορες ομάδες και σχολές ( με πιο πρόσφατες σχολές : Ωδείο Β. Ελλάδος, Α.
Βουτσινάς, Χ.α.ν.θ ., Φάμπρικα), σε ενήλικες αλλά και σε παιδικά – εφηβικά τμήματα.
Έχει χορογραφήσει και έχει παίξει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. Έχει
παρακολουθήσει σεμινάρια τόσο χορού ,όσο και θεάτρου & σωματικού
θεάτρου,χοροθεάτρου ,ρυθμού- body percussion, κ.α . Δραστηριοποιείται στο χώρο
του θεάτρου από το 2006 μέχρι και σήμερα.

Στην ImproVIBE διδάσκει το μάθημα του χορευτικού αυτοσχεδιασμού.

Μαρία Παυλίδη

Μαρια Παυλιδη

Η Μαρία Παυλίδη έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της σχολής θεάτρου
Ecole Philippe Gaulier, του οποίου υπήρξε και βοηθός (1993-1994). Έχει
παρακολουθήσει επίσης σεμινάρια με τους Siscu Margenat και Rodrigo Malbran,
Complicite, Catherine Chaub και Simon Abkarian, Torgei Wethal, Tapa Sudana,
Νίκο Γκόβα, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Νάσια Χολέβα, Ηρώ Ποταμούση, Βέρα Λάρδη,
Χριστίνα Ζώνιου, Μαίρη Καλδή, Κατερίνα Σαρροπούλου, Mario Gonzales, Christina
Gentzik, Freya Conesa, Svetlana Khingenskaja κ.ά.

Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας «Zaza de A a
Z» σε σκηνοθεσία Jean Jacques Tesson (Αθήνα, Dijon), «2 στα FM» παράσταση
κλόουν με τον Francisco Brito, «Φτου Ξελευθερία» με την ομάδα «Μποτίλια στο
Πέλαγο» (divised theatre).

Συνεργάζεται με τη Ζωή και τον Διονύση Βαλάση σε εκπαιδευτικά προγράμματα
(«Με ένα Βιβλίο Πετάω» κ.ά. ) και παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων από το 1988.
Είναι μέλος του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση από το 1998.
Δουλεύει ως καθηγήτρια Γερμανικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου
οργανώνει και σχολικές θεατρικές ομάδες.
Διδάσκει τον θεατρικό κλόουν από το 1998.
Είναι Access Bars Practinioner από τον Μάιο του 2019.

Στην ImproVIBE διδάσκει το μάθημα του Θεατρικού Κλόουν.

Noise

Noise

Ο Noise είναι η μασκώτ της ImproVIBE. Έχουν και οι δύο σχεδόν την ίδια ηλικία και κουβαλάνε την ίδια τρέλα.

Φροντίζει πάντα να μας ενημερώνει όταν πλησιάζει κάποιος άγνωστος στη σχολή. Εκτελεί και χρέη επιτροπής υποδοχής, καθώς συνήθως το πρώτο πράγμα που θα δεις μπαίνοντας είναι αυτή η μουσούδα. Τώρα πια του κάνει παρέα και η Μέντα, η τετράποδη κόρη της Μαρίας.

Δεν υπάρχει καλύτερο σκυλί. Αν μπορούσαμε θα τον κάναμε εκπαιδευτή Improv Comedy.