Η Σχολή

Η ImproVIBE είναι η πρώτη σχολή Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου Improv Comedy Theater στην Αθήνα, με λειτουργία από το 2012.
Ιδρυτής και διευθυντής εκπαίδευσης είναι ο Μενέλαος Πρόκος. Κατά τη διάρκεια των ετών που έζησε στο Austin, Texas των ΗΠΑ, ασχολήθηκε εκτενώς με τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό Improv Comedy Theater. Μετά από 13 χρόνια στο εξωτερικό, το 2012 γύρισε στην Ελλάδα. Έψαξε Improv, δεν βρήκε Improv. Ήθελε Improv, οπότε αποφάσισε να διδάξει Improv!

Η ImproVIBE γεννηθηκε το φθινοπωρο του 2012 και σολαρει με παραστασεις & εκπαιδευση Improv Comedy καθημερινα.

Η μεθοδολογία του improv βασίζεται στο να μην σκέφτεσαι και να μην προσπαθείς, αλλά απλώς να αντιδράς φυσικά στην πληροφορία που μόλις έλαβες. Κατά συνέπεια, ξεφεύγει από τα όρια της θεατρικής σκηνής και αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πάντα.

Το improv δεν είναι μονάχα θέατρο. Γίνεται τρόπος ζωής.

Διδάσκουμε την τέχνη του να εισάγεις το παιχνίδι στη ζωή σου και να απολαμβάνεις περισσότερο ο,τιδήποτε κι αν κάνεις. Διδάσκουμε πώς να παίρνετε ρίσκα και τη στιγμή που θα πάνε όλα στραβά να το γιορτάζετε. Διδάσκουμε πώς να αφήνετε τον έλεγχο και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να επηρεαστεί και να αλλαχθεί. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να διασκεδάσουμε το κοινό, να δημιουργήσουμε συνεργατικό θέατρο στη στιγμή και να κάνουμε το προφανές να μοιάζει με ευφυϊα είναι ακριβώς αυτά που σας διδάσκουμε για να μπορείτε κι εσείς να λειτουργείτε πιο ευχάριστα και αποτελεσματικά.

Το Improv ειναι αυτοσχεδιασμος, ειναι διασκεδαση, ειναι δημιουργια, ειναι ελευθερια! Σε καλουμε να το ανακαλυψεις. ΑΣΕ ΠΟΥ ΚΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙA ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ

Ο ΧΩΡΟΣ ΜΑΣ

ourTeamCaps
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ
Μενέλαος Πρόκος

Μενελαος Προκος

Ο Μενέλαος Πρόκος είναι θεατρικός αυτοσχεδιαστής, εκπαιδευτής, φωτογράφος και εφ’όρου ζωής ταξιδιώτης. Κατά τη διάρκεια των 13 ετών που πέρασε ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, έκανε μια 3ετή στάση στο Austin, Texas των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και ασχολήθηκε εκτενώς με τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Εκπαιδεύτηκε σε τρία διαφορετικά θέατρα και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραγωγές Improv στο Austin. Τον συνεπήρε το πάθος αυτής της μορφής τέχνης και ο τρόπος με τον οποίο επεκτείνει τη φαντασία των ανθρώπων και τους κάνει να γελάνε επί ώρες σαν μικρά παιδιά.

Ήταν το λογικό (αλλά και αφάνταστα αναπάντεχο) επόμενο βήμα όταν αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα, να ιδρύσει στην Αθήνα την improVIBE, την πρώτη σχολή θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Έχει, επίσης, δημιουργήσει το Mt Olymprov, το διεθνές φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα ετησίως από το 2016.

Στο παρελθόν έχει πάρει πτυχίο και μεταπτυχιακό σε έναν τομέα που απεχθάνεται, έχει κάνει δουλειές από μεταφραστής για πολυεθνικό οίκο οικονομικών αξιολογήσεων έως sushi chef σε σούπερ μάρκετ (και ο,τιδήποτε ενδιάμεσο), έχει ζήσει σε 5 χώρες σε 4 ηπείρους, και έχει καταλήξει στο νοσοκομείο άφθονες φορές.

Είναι έντονα αναμεμειγμένος στον χώρο του εφαρμοσμένου αυτοσχεδιασμού, καθώς συνεργάζεται με επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Εκτός Ελλάδος έχει διδάξει και κάνει παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ, την Κολομβία και την Ινδία. Μιλάει 5 γλώσσες και μπορεί να διδάξει σε ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.

Το στυλ διδασκαλίας του εστιάζει κυρίως στη φυσικότητα, τη διασκέδαση και τον ρεαλισμό που πηγάζει από την ειλικρίνεια. Οπότε φροντίζει πρωτίστως να ωθεί τους μαθητές του στο να απολαμβάνουν πραγματικά αυτό που κάνουν επί σκηνής. Πιστεύει πολύ στο να δημιουργεί συναισθηματικά έντονες παραστάσεις improv που έχουν κάποιο βαθύτερο μήνυμα πέραν του εύκολου αστείου, έτσι ώστε ο αντίκτυπος να είναι πολύ μεγαλύτερος, όχι μόνο για το κοινό αλλά και για τους ίδιους τους ηθοποιούς. 

Όταν δεν ασχολείται με το Improv (σπάνιο πράγμα), ξοδεύει τον χρόνο του κάνοντας ποδήλατο, παίζοντας escape room games, μαθαίνοντας βιολί και καθαρίζοντας τα χάλια που κάνει ο σκύλος του.

Λίλα Μπάρμπα

Λιλα Μπαρμπα


Η Λίλα το 2015, τη χρονιά που τελείωσε το σχολείο, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Improv και από την πρώτη στιγμή ένιωσε πως βρήκε το νέο της "σπίτι". Σε αυτό την οδήγησε η αγάπη της για το θέατρο και η ανέκαθεν περιέργεια της να ανακαλύπτει νέους τρόπους να βρίσκεται πάνω στη σκηνή, αφού από μικρή ήταν "Ο Αρλεκίνος της οικογένειας".

Ταυτοχρονα με το ταξίδι της στην εκμάθηση του θεατρικού αυτοσχεδιασμού ξεκίνησαν και τα φοιτητικά της χρονιά. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τρελαίνεται να λέει ολόκληρο τον τίτλο και έχει βαρεθεί να εξηγεί πως από εκεί δε θα "βγει" ηθοποιός. Έχει κάνει σεμινάρια υποκριτικής με διάφορους δασκάλους και έχει ασχοληθεί ενεργά με το παιδικό θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση.

Είναι απόφοιτη της ImproVIBE αλλά καθώς δεν πιστεύει πως η εκπαίδευση της πάνω στο Improv μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ, ψάχνει κάθε ευκαιρία για νέες πληροφορίες και έμπνευση. Έχει αρχίσει να ταξιδεύει και εχει παρακολουθήσει σεμινάρια και πάρει μέρος σε παραστάσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Η Λίλα είναι από τις πιο έμπειρες και δυναμικές εκπαιδεύτριες improv της Ελλάδας και αν έχεις τύχη, θα αναλάβει το τμήμα σου.

Κωνσταντίνα Σκούρτη

Κωνσταντινα Σκουρτη

Η Κωνσταντίνα Σκούρτη είναι μια νέα που δίνει τον δικό της αγώνα να μην αντιμετωπίζει με αναβλητικότητα οτιδήποτε της ζητά να περιγράψει τον εαυτό της.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μετά τα έξι της χρόνια έζησε στην μακρινή και εξωτική Κόρινθο από όπου έφυγε για τις σπουδές της στα Γιάννενα. Πήρε πτυχίο στην ελληνική φιλολογία, στο τσίπουρο και στις αμπελοφιλοσοφίες που έρχονται με αυτό.
Επέστρεψε στην Αθήνα το 2015, όπου και κάνει μελέτη και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά, ενώ εθελοντικά προσφέρει μαθήματα ελληνικών σε όσους η ελληνική δεν είναι η μητρική τους γλώσσα.

Γνωρίστηκε με τον αυτοσχεδιασμό και την ImproVIBE το 2017. Άρχισε από απλή περιέργεια αλλά σύντομα βρέθηκε να τον αγαπά και να ολοκληρώνει χωρίς να το καταλάβει και τα επτά level της σχολής. Λατρεύει το Αυτοσχεδιαστικό Μιούζικαλ και τη μουσική γενικά. Είναι μέλος της αυτοσχεδιαστικής ομάδας Ιμπροβάτες, ομάδα που ακροβατεί ανάμεσα στο επόμενο τσιμπούσι και την επόμενη παράσταση. Ό,τι έρθει πρώτο!

Επιστρέφει στην ImproVIBE σε μια άλλη θέση φέτος, όπου θα καλωσορίζει τους νέους μαθητές της σχολής και θα αναγνωρίζει την χαρά του αγνώστου στα πρόσωπά τους.  Λέγοντας αυτό, μόλις αισθάνθηκε την ανάγκη να δανειστεί μια φράση από την ταινία Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών:

I stand upon my desk to remind myself that we must constantly look at things in a different way

Ζωγραφιά Μεντεσίδου

Ζωγραφια Μεντεσιδου

Η Ζωγραφιά πιστεύει ακράδαντα πως είμαστε ο,τι τρώμε, οπότε σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να πει ότι είναι παγωτό καϊμάκι.
Αγαπαει τα σκυλιά, τις γάτες και είναι περήφανη μαμα τριών εξ αυτών. 
Της αρέσει η μουσική, ο χορός και αγαπάει πολύ το κουλτουροβαρετο σινεμά. 
Έχει τελειώσει Δραματική σχολή και παλεύει να βρει το δρόμο της στον μαγευτικό κόσμο του θεάτρου ενώ παράλληλα προσπαθούσε να αποφοιτήσει ( με μικρή επιτυχία ) από το τμήμα φωτογραφίας και οπτικοακουστικών μέσων του Π.Α.Δ.Α . Τελικά πέσασε στη σχολή Θεατρολογίας και ησύχασε.
Είναι πολύ χαρούμενη για την καινούργια της δουλειά, μιας που λατρεύει να υποδέχεται κόσμο και να τον κάνει να νιώθει σαν το σπίτι του και κάπως έτσι αντιμετωπίζει και την αποστολή της ως γραμματεία στη σχολή.
Δεν έχει κάνει ποτέ η ίδια improv οπότε θα περιμένει ανυπόμονα να ακούσει τα δικά σου σχόλια και εντυπώσεις, για να ξεκλεψει λίγη από τη χαρά του αυτοσχεδιασμού.
 

Κίμων Φιορέτος

Κιμων Φιορετος

Γεννήθηκε στο Λούντ Σουηδίας το 1978. Σπούδασε ως ηθοποιός στο ιστορικό Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του εμπλούτισε τις σπουδές του στο εργαστήριο «Σκηνοθετών και Ηθοποιών» της πειραματικής σκηνής του εθνικού θεάτρου. Στα 20 χρόνια του ως επαγγελματίας έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματά του ελληνικού θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης. Από το 2008 ως και σήμερα συνεχίζει την εκπαίδευσή του ως ηθοποιός και δάσκαλος. Σπούδασε δίπλα από μεγάλα ονόματά της υποκριτικής διδασκαλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ την τελευταία δεκαετία επικεντρώθηκε πάνω στην τεχνική Meisner. Πιστοποιήθηκε ως καθηγητής της τεχνικής από τον Master Τeacher Larry Silverberg.

 

Ως Δάσκαλος Υποκριτικής:

        Δίδαξε από το 2010 έως και το 2022 το μάθημα της υποκριτικής στην Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
        Αναγνωρισμένος δάσκαλος της τεχνικής του Μίλτον Κατσέλα BHP (Beverly hills playhouse), έχει υπάρξει συνεργάτης του iWa (international workshop for actors) που διατηρεί τα δικαιώματα του BHP στην Ελλάδα.
        Πιστοποιημένος δάσκαλος της τεχνικής Meisner όπου διδάχτηκε την τεχνική και την διδασκαλία της, από μια από τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αυθεντίες της τεχνικής τον Λάρρυ Σίλβερμπεργκ.
        Συνέβαλε το 2019 ως συγγραφέας με τα δοκίμιά του στο βιβλίο “Michael Chekhov and Sanford Meisner: Collisions and Convergence in Actor Training” εκδοτικός οίκος Routledge.
        Διδάσκει την τεχνική Meisner σε Ελλάδα και Κύπρο και είναι εισηγητής όλων των σεμιναρίων Meisner που διδάσκονται στην ImproVIBE.

Noise

Noise

Ο Noise είναι η μασκώτ της ImproVIBE. Έχουν και οι δύο σχεδόν την ίδια ηλικία και κουβαλάνε την ίδια τρέλα.

Φροντίζει πάντα να μας ενημερώνει όταν πλησιάζει κάποιος άγνωστος στη σχολή. Εκτελεί και χρέη επιτροπής υποδοχής, καθώς συνήθως το πρώτο πράγμα που θα δεις μπαίνοντας είναι αυτή η μουσούδα. Τώρα πια του κάνει παρέα και η Ρούμι, η τετράποδη κόρη της Ζωγραφιάς

Δεν υπάρχει καλύτερο σκυλί. Αν μπορούσαμε θα τον κάναμε εκπαιδευτή Improv Theater.