ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ IMPROV COMEDY

Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο Improv Comedy Theater είναι μια μορφή θεάτρου διαφορετική από τις άλλες. Δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες, δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Το κοινό δίνει κάποια πρόταση στους ηθοποιούς για έμπνευση, και από κει και πέρα όλο το έργο δημιουργείται στη στιγμή επί σκηνής, μπροστά στα μάτια των θεατών. Αυτή η μορφή τέχνης είναι ευρέως γνωστή ως improv.

 

 

Στο improv κάθε παράσταση είναι μοναδική. Δεν έχει ξαναπαιχτεί στο παρελθόν και δεν πρόκειται να ξαναπαιχτεί ποτέ μετά την βραδιά κατά την οποία δημιουργήθηκε.

Υπάρχουν άπειρες μορφές αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Comedy Theater, κωμικές και μη. Όλες βασίζονται ακριβώς στις ίδιες θεμελιώδεις αρχές: συνεχές ρίσκο χωρίς τον φόβο της αποτυχίας, "Ναι, και", ζήσε τη στιγμή, μην διστάζεις για τις επιλογές σου. 

Το improv είναι αυθόρμητο, εντυπωσιακό και αφάνταστα διασκεδαστικό. Πρέπει να το δεις εσύ ο ίδιος με τα μάτια σου για να το εκτιμήσεις και να το καταλάβεις. Και αν δεν πιστεύεις με τίποτα ότι όλα επινοήθηκαν στη στιγμή... Ε, σημαίνει πως κάναμε καλή δουλειά.

 

DEL CLOSE

Ηθοποιός, συγγραφέας και καθηγητής, ο οποίος έχει διδάξει κάποιους από τους μεγαλύτερους κωμικούς της εποχής μας. Εκτός από την εκτενή καριέρα του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εμπνευστές του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Comedy. Είναι ένας από τους συν-ιδρυτές του iO Theater στο Σικάγο.

Στο βιβλίο Truth In Comedy, μιλάει για τον αυτοσχεδιασμό μακράς μορφής (long-form improvisation) και αναλύει την μορφή "Harold", πάνω στην οποία έχουν βασιστεί πολλοί από τους σημερινούς θιάσους Improvised Theater.

Στη διαθήκη του είχε ζητήσει το κρανίο του να δωθεί στο θέατρο Goodman στο Σικάγο, ώστε να χρησιμοποιείται σε παραστάσεις του Άμλετ. Ζήτησε, μάλιστα, το όνομά του να αναφέρεται στους τίτλους, ως ο ηθοποιός που υποδύεται τον Yorick.

 

KEITH JOHNSTONE

Καθηγητής υποκριτικής γεννημένος στην Αγγλία. Η διδασκαλία του πέρασε από διάφορα στάδια αλλά εστίασε στο αυτοσχεδιαστικό θέατρο. Επηρέασε την εξέλιξη του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improvisational Theater, έγραψε σχετικά βιβλία και θεωρείται ένας από τους εμπνευστές της συγκεκριμένης τέχνης με τη σημερινή της μορφή.

Το βιβλίο του "Impro: Improvisation and the theater" είναι το πιο γνωστό και το μοναδικό βιβλίο σχετικό με Improv που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δίνει σεμινάρια παγκοσμίως.

“Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να λένε "ναι" και υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να λένε "όχι". Αυτοί που λένε "ναι" ανταμείβονται από τις περιπέτειες τις οποίες ξεκινούν. Αυτοί που λένε "όχι" ανταμείβονται από την ασφάλεια που εξασφαλίζουν.” Εσύ τί προτιμάς;