ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σεμινάριο Musical Improv Theater

Σεμινάριο Musical Improv Theater

Σαβ 07.11, Κυρ 08.11 και Τετ 11.11

Έναρξη: 07.11 / Σαβ-Κυρ: 12μμ-3μμ και 4μμ-7μμ, Τετ: 6.30μμ-9.30μμ

Το Ιmprov Theater ξεκίνησε ως τεχνική εκπαίδευσης για ηθοποιούς. Ήταν τόσο ξεχωριστό που πολύ σύντομα αναβαθμίστηκε σε αυτόνομο είδος θεάτρου, με θιάσους να ανεβαίνουν στη σκηνή και να δημιουργούν ολόκληρα έργα, χωρίς τίποτα προκαθορισμένο ή προσχεδιασμένο. 

Η ImproVIBE και οι Μάριος Καραμπότης & Κωνσταντίνα Δάρρα ή αλλιώς maridarrt, σας προσκαλούν σε ένα τριήμερο εισαγωγικό σεμινάριο στο Musical Improv, γεμάτο αυτοσχεδιασμό, μουσική και σκηνές...Σκηνές με μουσική, μουσική για σκηνές, σκηνές από μουσική, μουσική χωρίς μουσική, σκηνές με χωρίς μουσική και…οκ you get the point!

Μουσικοί που δεν έχουν ιδέα από Improv Theater και θεατρικοί αυτοσχεδιαστές/ριες που -ίσως- δεν έχουν ιδέα από μουσική θα ανακαλύψουν ταυτόχρονα κι έπειτα θα παίξουν παρέα με τα βασικά εργαλεία που χτίζουν μία παράσταση Musical Improv Theater σε δύο 6ωρα ξεχωριστά κι ένα 3ωρο κοινό σεμινάριο!

_______________________________________________________________________________

Τι είναι το Improv Theater

Ως Improv ονομάζεται η μορφή θεατρικής τέχνης στην οποία ο θίασος δημιουργεί ολόκληρο το θεατρικό έργο επί σκηνής, μπροστά στο κοινό, χωρίς να έχει τίποτα προετοιμασμένο. Δεν προϋπάρχει ούτε κείμενο, ούτε ρόλοι, ούτε δομή, ούτε σκελετός του έργου. Όλα επινοούνται με ρίσκο, αυθορμητισμό και συνεργασία μεταξύ των ηθοποιών και των μουσικών. Και φυσικά, κάθε παράσταση είναι μοναδική. Γεννιέται και πεθαίνει την ίδια βραδιά.

Τι είναι το Musical Improv Theater

Φανταστείτε ένα θεατρικό μιούζικαλ με πλοκή, τραγούδι, μουσική συνοδεία, και ρόλους που μας μαγνητίζουν. Φαντάσου τώρα όλο αυτό να μην είναι προβαρισμένο, αλλά να επινοείται επί σκηνής. Τα τραγούδια, η ιστορία, η μουσική, όλα συνθέτονται βήμα-βήμα μπροστά στο κοινό καθώς εκτυλίσσεται η παράσταση. Μια παράσταση που κάθε φορά είναι μοναδική. Δεν έχει ξαναπαιχτεί ποτέ, και ούτε πρόκειται να ξαναπαιχτεί ποτέ.

_______________________________________________________________________________

Το σεμινάριο

Για improvisers: Εισαγωγή στο Musical Improv Theater
Ποιες επιπλέον δεξιότητες χρειάζομαι ως musical improviser; Πόσο απαραίτητο (δεν) είναι να έχω ωραία φωνή; Πώς ο χαρακτήρας μου επηρεάζει και επηρεάζεται από τον/την μουσικό και τη μουσική και πώς μεταβάλλεται μέσα απ' αυτήν; Πότε ένα χαλί ή ένας ήχος μπορεί να μετατραπεί σε τραγούδι και... "Τι θα λέω;;;" Από που αντλώ έμπνευση για το τραγούδι μου και πώς μπορεί αυτό να συμβεί σε μία στιγμή; Πότε ξεκινά, πώς τελειώνει και πώς συνεχίζεται μία σκηνή αυτοσχεδιαστικού τραγουδιού; Και ποια η σημασία του σε μία παράσταση Musical Improv;
Σε αυτό το 6ωρο σεμινάριο θα διερευνήσουμε τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσεγγίσουμε ή/και να ανταποκριθούμε στην προσθήκη της μουσικής μέσα σε μία αυτοσχεδιαστική σκηνή. Αναλύοντας τα βασικά στοιχεία μίας αυτοσχεδιαστικής σκηνής μιούζικαλ, αλλά και ενός αυτοσχεδιαστικού τραγουδιού, θα δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε σκηνές και μικρές ιστορίες παρέα, γύρω και μέσα από τη μουσική.

 

Για μουσικούς: Εισαγωγή στο Musical Improv Theater
Ποιος είναι ο ρόλος μου ως μουσικός μέσα στο αυτοσχεδιαστικό μιούζικαλ; Πώς παντρεύεται η μουσική με μία σκηνή, πόσο μάλλον όταν εκείνη δημιουργείται επιτόπου μπροστά στα μάτια μου; Πώς επιλέγω πότε και εάν χρειάζεται μουσική; Πώς αποδίδω το συναίσθημα του χαρακτήρα και πώς εντοπίζω το ύφος και το τέμπο της σκηνής; Πώς μία μινόρε κλίμακα μπορεί να ακουστεί χαρούμενη ή επική; Και φυσικά...πότε γεννιέται ένα τραγούδι; Πώς δημιουργείται; Πότε τελειώνει και ποια η σημασία του μέσα σε μία παράσταση Musical Improv;
Σε αυτό το 6ωρο σεμινάριο θα εξερευνήσουμε την αυθόρμητή μας σκέψη πριν πατηθεί αυτή η πρώτη νότα (που μπορεί να είναι και η μόνη νότα!) μίας αυτοσχεδιαστικής σκηνής μιούζικαλ, αναλύοντας έννοιες όπως το source, score & scource music και δοκιμάζοντας μερικές από τις κυριότερες τεχνικές σύνθεσης μουσικής για μία σκηνή, όπως το mickey mousing, αλλά και "κλασσικούς" δημοφιλείς τρόπους σύνθεσης χαλιού ή/και τραγουδιού.


Για μουσικούς και improvisers: Musical Improv Theater για όλους 
Στο τελευταίο 3ωρο κοινό σεμινάριο musical improvisers και μουσικοί επανενώνονται και δοκιμάζουν να δημιουργήσουν μαζί αυτοσχεδιαστικές σκηνές μέσα από μία νέα πια δυναμική, αυτή της εμπιστοσύνης, της συνεργατικότητας και του παιχνιδιού!

________________________________________________________________________________

Αναλυτικά οι μέρες και ώρες:​


Σάββατο 07/11 - Α' Μέρος
·12:00-15:00 – Για improvisers: Εισαγωγή στο Musical Improv Theater (με την Κωνσταντίνα Δάρρα)
·16:00-19:00 – Για μουσικούς: Εισαγωγή στο Musical Improv Theater  (με τον Μάριο Καραμπότη)


Κυριακή 08/11 - Β' Μέρος
·12:00-15:00 – Για improvisers: Εισαγωγή στο Musical Improv Theater (με την Κωνσταντίνα Δάρρα)
·16:00-19:00 – Για μουσικούς: Εισαγωγή στο Musical Improv Theater (με τον Μάριο Καραμπότη)


Τετάρτη 11/11 - Γ' Μέρος
18:30-21:30 – Για μουσικούς και improvisers: Musical Improv Theater για όλους (συντονίζουν οι Κωνσταντίνα Δάρρα & Μάριος Καραμπότης) 
Την ίδια μέρα, Τετάρτη 11/11, μετά το πέρας του κοινού σεμιναρίου, έχει προγραμματιστεί παράσταση Musical Improv Theater μικρής διάρκειας σε χώρο της improVIBE, με την προαιρετική συμμετοχή των απόφοιτων του σεμιναρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο εαν το επιτρέψουν οι ισχύουσες διατάξεις. 

________________________________________________________________________________

Έξτρα μπόνους Δωρεάν Εισαγωγικό μάθημα στο Improv Theater για το καλωσόρισμα όλων, την παραμονή της έναρξης του σεμιναρίου, Παρασκευή 06/11, από το Μενέλαο Πρόκο, καλλιτεχνικό διευθυντή της improVIBE και εκπαιδευτή Improv Theater!

Παρασκευή 06/11
19:00-21:00 – Δωρεάν εισαγωγικό μάθημα στο Improv Theater για όλους
(με τον Μενέλαο Πρόκο)

________________________________________________________________________________

Τα σεμινάρια είναι κατάλληλα για:


-προχωρημένους/ες μουσικούς με καλή γνώση ενός τουλάχιστον οργάνου (κατά προτίμηση πληκτροφόρου, εγχόρδου ή πνευστού) που διαθέτουν άνεση στον μουσικό αυτοσχεδιασμό. 
-προχωρημένους/ες θεατρικούς αυτοσχεδιαστές/ριες με μια τουλάχιστον εξάμηνη εμπειρία στο Improv Theater. 
Η προηγούμενη εμπειρία στο Musical Improv Theater δεν είναι απαραίτητη.

________________________________________________________________________________

Εξασφάλισε τώρα τη θέση σου σε αυτό το μοναδικό σεμινάριο! Ναι, χωρίς υπερβολή, πρόκειται όντως για το μοναδικό σεμινάριο Musical Improv Theater που απευθύνεται ΚΑΙ σε μουσικούς ΚΑΙ σε θεατρικούς αυτοσχεδιαστές/ριες! Κάνε την εγγραφή σου ηλεκτρονικά εύκολα και γρήγορα!

Διάρκεια σεμιναρίου: 9 ώρες (Μέρη Α',Β',Γ') + Δωρεάν 2ωρο εισαγωγικό μάθημα (06/11)

Κόστος σεμιναρίου: 70 € 

Σημείωση: Στα σχόλια της εγγραφής σας, παρακαλούμε να αναφέρετε το τμήμα (για improvisers ή για μουσικούς) για το οποίο ενδιαφέρεστε. Αυτή η σημείωση αφορά στα μαθήματα Σαββάτου 07/11 και Κυριακής 08/11, ενώ της Τετάρτης 11/11 και της Παρασκευής 06/11 είναι κοινά για όλους.

________________________________________________________________________________

Βιογραφικά

Η Κωνσταντίνα Δάρρα είναι απόφοιτη της σχολής Improv Theater της ImproVIBE. Το 2017 είχε την πρώτη της τυχαία -και μοιραία- επαφή με το Improv Theater, έπειτα από μία διαφήμιση στο Facebook! Έκτοτε, αποτελεί ενεργό μέλος της Improv κοινότητας στην Ελλάδα, έχοντας συνεργαστεί με διάφορες ομάδες σε παραστάσεις Improv Theater (The Challengers, Improv Factory, Acrapolis κ. ά.). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Musical Improv διεθνών αυτοσχεδιαστών (Phil Lunn, Nick Byrne, Katarzyna Chmara), με καθοριστικής σημασίας το Intensive Workshop on Musical Improv της Stacey Smith το 2018, οπότε και αποφάσισε πως "αυτό θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει" (εντάξει, ΚΑΙ αυτό)! Διδάσκει σεμινάρια Musical Improv σε θεατρικούς αυτοσχεδιαστές, δουλεύοντας ιδιαίτερα με το ύφος στο Musical performance. Παράλληλα, ασχολείται με το τραγούδι και την τραγουδοποιία, ενώ έχει διδαχθεί βασικές αρχές της Φωνητικής με την κυρία Μάρω Θεοδωράκη και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στίχου με τη Φωτεινή Λαμπρίδη. Τέλος, με συνιδρυτή της, Μάριο Καραμπότη στους maridarrt, διοργανώνει σεμινάρια, μουσικά projects και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Ο Μάριος Καραμπότης ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές το 2000. Είναι πτυχιούχος πιάνου και θεωρητικών (αρμονία, μορφολογία, ιστορία μουσικής, διεύθυνση χορωδίας). Έχει συνεργαστεί ως πιανίστας και keyboardist με διάφορες παραγωγές σε θέατρα (Billy Elliot, Evita, Cats, Εθνικό Θέατρο) και σε συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες και συνθέτες (Γιάννης Σπανός, Μίμης Πλέσσας, Δάκης, Μπέσσυ Αργυράκη, Σοφία Βόσσου κ.ά.). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια film scoring (Jason Allen, Film Scoring for the Modern Composer) και masterclass του κινηματογραφικού σύνθετη Hans Zimmer (Lion King, Prates of the Caribbean, The Dark Knight κ.ά.).
Το 2016 είχε την πρώτη του τυχαία -και μοιραία- επαφή με το Ιmprov Theater ως μουσικός, συνοδεύοντας την ομάδα Ιmprovatores. Με αυτήν την ιδιαίτερη ανακάλυψη ένωσε δύο ξεχωριστά, αγαπημένα του κομμάτια, τον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση μουσικής για μία σκηνή. Συνεχίζει να συνεργάζεται με την ImproVIBE και με διάφορες ομάδες Improv, καθώς συμμετείχε και ως μουσικός στο φεστιβάλ MtOlymprov 2018 και άλλες παραστάσεις Improv Theater. Παράλληλα, ασχολείται με την ενορχήστρωση και τη μουσική παραγωγή, καθώς ηγείται μουσικών σχημάτων (π.χ. Annie & The Masterpeace κ.ά.). Τέλος, με συνιδρύτριά του την Κωνσταντίνα Δάρρα στους maridarrt, διοργανώνει σεμινάρια, μουσικά projects και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

 

Οι maridarrt, aka. Μάριος Καραμπότης & Κωνσταντίνα Δάρρα, γνωρίστηκαν μοιραία -και όχι τυχαία- σε ένα σεμινάριο Musical Improv το 2018 και έκτοτε επιδίδονται σε σεμινάρια, μουσικά projects και μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Μοιράζονται μουσικές, εμπειρίες και σχέδια πάντα πλάι σε ένα πιάνο, πίνοντας τσάι (με μπόλικη συμπάθεια), ενώ τους ενώνει η κοινή τους αισθητική, το κοινό τους όραμα για το Musical Improv Theater και κυρίως η αγάπη τους για τις μηχανές και τα...πτι φουρ!

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δωρεάν Μάθημα Improv Comedy της ImproVIBE

Δωρεάν Μάθημα Improv Comedy της ImproVIBE

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις το Improv Comedy Theater είναι μέσα από αυτό το ΔΩΡΕΑΝ (εντελώς όμως) εισαγωγικό δίωρο μάθημα! Πάρε όσα ξέρεις για τον αυτοσχεδιασμό και ξέχασέ τα. Δεν ...

Τμήμα Κυριακής (μεσημέρι)

Έναρξη: 25.10 / 2μμ - 4μμ

Τμήμα Σαββάτου (στα αγγλικά)

Έναρξη: 31.10 / 3μμ - 5μμ

Δωρεάν εισαγωγικό σεμινάριο θεατρικού Κλόουν

Δωρεάν εισαγωγικό σεμινάριο θεατρικού Κλόουν

  Έχετε παρατηρήσει ότι όταν ένα πιτσιρίκι μπαίνει σε έναν χώρο ενηλίκων “κλέβει την παράσταση”; Μάλιστα, όσο πιο μικρό και ατσούμπαλο, τόσο πιο ελκυστικό είναι και πάει από αγκαλι ...

Τμήμα Σαββάτου

Έναρξη: 24.10 / 5μμ - 7μμ

DANCE IMPRO-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

DANCE IMPRO-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Βασικός στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να ακούμε το σώμα μας και να του δίνουμε την ευκαιρία να αναγνωρίζει κάθε ερέθισμα (εσωτερικό ή εξωτερικό). Με καθοδηγημένους ή και πιο ελεύθερους αυτοσχεδιασ ...

Τμήμα Παρασκευής

Έναρξη: 30.10 / κάθε Παρασκευή 7.30μμ-9.30μμ

Σεμινάριο θεατρικού Clown

Σεμινάριο θεατρικού Clown

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν ένα πιτσιρίκι μπαίνει σε έναν χώρο ενηλίκων “κλέβει την παράσταση”; Μάλιστα, όσο πιο μικρό και ατσούμπαλο, τόσο πιο ελκυστικό είναι και πάει από αγκαλιά σε αγκ ...

Τμήμα Σαββάτου

Έναρξη: 14.11 / 8 εβδομάδες / 5μμ - 8μμ

Expect The Unexpected

Expect The Unexpected

Πόσες φορές έχεις πέσει στην λούπα των ίδιων επιλογών; Ίδιοι χαρακτήρες, με ίδια φωνή, ίδιο περπάτημα ακόμα και ίδιο συναίσθημα; Όλοι επικαλούμαστε τις “ευκολίες” μας για να αισθανόμαστ ...

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

Έναρξη: 29.10 / 7μμ - 10μμ