10 χρόνια ImproVIBE

10 χρονια ImproVIBE

Θέλω να σου πω μια ιστορία. Είναι σημαντική, κάτσε.

Όταν ίδρυσε ο Μενέλαος την ImproVIBE, δεν είχε και πολύ μεγάλα πλάνα στο μυαλό του. Κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε γενικότερα τίποτα στο μυαλό του, αλλά τέλος πάντων. Ο τύπος ήθελε απλά να διδάξει σε 4-5 άτομα την τέχνη του improv theater, διότι μόλις είχε γυρίσει Ελλάδα και ήθελε να συνεχίσει να παίζει improv, αλλά δεν είχε βρει κανέναν να ασχολείται με αυτό. Τι πιο λογικό, λοιπόν, να ιδρύσεις μια ολόκληρη σχολή απλά και μόνο για να μυήσεις μια παρέα σε αυτή την τέχνη και να απασχολείστε 1-2 βραδιές την εβδομάδα. Το προσπερνάμε.

Αυτό που δεν ήξερε όμως ο Μενέλαος, ήταν ότι η ίδια η improvibe είχε άλλα σχέδια. Διότι ήδη ζούσε απλώς κανείς δεν το γνώριζε ακόμα. Ζούσε μέσα μας, ζούσε στις επιθυμίες μας, στην περιέργειά μας και στην αίσθηση της περιπέτειας. Ζούσε στην ανάγκη μας για δημιουργικότητα, για αποσυμπίεση, για απελευθέρωση και για πιο ανοιχτή επικοινωνία. Το μόνο που περίμενε ήταν κάποιος να τρίψει το λυχνάρι και να την βοηθήσει να βγει έξω. Ε, και έτυχε να είναι ο Μενέλαος αυτός.

Σαν σχολή, ξεκίνησε από μια μικρή αίθουσα στον 2ο όροφο ενός κτιρίου στον Κεραμεικό, με δύο δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα. Κανένας δεν είχε ακούσει τον όρο «improv» μέχρι τότε, αλλά είχαν ακούσει τον όρο «δωρεάν», οπότε και πήγαν. Και όχι μόνο πήγαν, αλλά γράφτηκαν κιόλας στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης της σχολής. Σοκ ο Μενέλαος.

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες είχε η ImproVIBE έναν ολόδικό της χώρο, σε ένα ψηλό κτίριο στο γκάζι. Όσοι και όσες είσαστε μαζί μας από τότε, σίγουρα θυμάστε αυτό τον χώρο. Ένας χώρος που ήταν εντελώς γιαπί στην αρχή. Δεν είχε πόρτες, παράθυρα, τουαλέτες ή πατώματα. Ήταν ένας γιγαντιαίος περιστερώνας, ένα χάλι μαύρο. Είστε εσείς που βοηθήσατε να μεταμορφωθεί εκείνο το μπάχαλο στον ονειρεμένο, πρώτο, σωστό χώρο της σχολής σας. Ξημεροβραδιαζόσασταν μαζί με τον Μενέλαο, να βάφετε, να καθαρίζετε, να τρίβετε, να κάνετε κολάζ, ή απλά να φέρνετε αναψυκτικά, μπύρες και σουβλάκια διότι δουλεύατε όλοι μέρα και δεν είχατε χρόνο να βοηθήσετε κατασκευαστικά, αλλά θέλατε να προσφέρετε ό,τι μπορούσατε σε όσα παιδιά ήταν εκεί μέσα όλη μέρα… Και όλα αυτά για μια σχολή που την είχατε γνωρίσει λίγες μόλις εβδομάδες νωρίτερα. Κάπου εκεί ήταν που ο Μενέλαος κατάλαβε ότι η improvibe δεν ήταν απλά μια σχολή που είχε ιδρύσει. Ήταν κάτι μεγαλύτερο από αυτόν και ανήκε σε όλους. Ήταν σπίτι όλων των ανθρώπων που περνούσαν το κατώφλι της.

Ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε η σχολή σε έναν ακόμα μεγαλύτερο χώρο, ένα υπέροχο νεοκλασικό στο Σταθμό Λαρίσης. Και από εκεί, τρία χρόνια αργότερα βρήκε το μόνιμό της σπίτι πλέον, στο μαγευτικό κτίριο στο οποίο μας γνωρίζετε τώρα και μας στεγάζει εδώ και 6 χρόνια ήδη.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει εξωπραγματικά άλματα στην εξέλιξή μας, στους στόχους που έχουμε πετύχει, στα project που έχουμε αναλάβει, στο πόσο έχουμε μεγαλώσει. Ούτε που καταλάβαμε πότε μεταμορφωθήκαμε από μια σχολή που είπε μήπως διδάξει μια χούφτα ανθρώπους λίγο improv, σε έναν πόλο έλξης για κάθε λογής ανθρώπους. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τα μαθήματά μας χιλιάδες άνθρωποι, έχουμε στήσει περισσότερες θεατρικές παραγωγές improv από όσες πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσαμε να κουμαντάρουμε, έχουμε εγκαθιδρύσει ένα από τα πιο αγαπημένα παγκοσμίως διεθνή φεστιβάλ improv theater (το λεγόμενο Mount Olymprov), έχουμε συνεργαστεί με δεκάδες επιχειρήσεις -είτε ελληνικές είτε πολυεθνικές- που επέλεξαν να εντάξουν το improv στο εργασιακό τους περιβάλλον, έχουμε συμμετάσχει σε αμέτρητα φεστιβάλ σε όλο τον πλανήτη, έχουμε επεκτείνει το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα… Και πάνω απ’όλα, έχουμε χτίσει μια ομάδα ανθρώπων που επανδρώνουν αυτή τη σχολή, και μια κοινότητα αυτοσχεδιαστών που επιδεικνύουν απερίγραπτη στήριξη και αγάπη μεταξύ τους. Δεν περιγράφεται η περηφάνια και η ευγνωμοσύνη που νιώθουμε για όλο αυτό. 

Όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα χαζό όνειρο. Μια σκέψη που οριακά δεν ήταν καν ολοκληρωμένη. Η ImproVIBE προσέφερε το πρώτο της μάθημα στις 5 Οκτωβρίου 2012, οπότε αυτός ο Οκτώβρης είναι ο μήνας των δέκατων γενεθλίων μας. Δέκα χρόνια ImproVIBE. Δέκα χρόνια Improv στην Ελλάδα. Συμπληρώνουμε δέκα χρόνια δράσης και σας ευχαριστούμε τόσο μα τόσο πολύ για την αγάπη που μας δείχνετε. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Παραμένουμε η πηγή που αγαπήσατε για το improv theater και υποσχόμαστε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι, να σας προσφέρουμε όλο και περισσότερα.

Χρόνια σου πολλά ImproVIBE. Είσαι το σπίτι μας.